O publicație din Ungaria critică aspru România: Tentaculele mafiei gunoaielor ajung până la politicieni

O publicație din Ungaria critică aspru România: Tentaculele mafiei gunoaielor ajung până la politicieni
Sursa foto: Captură Facebook/Octavian Berceanu
Publicat: 23/08/2021, 12:16

Autoritățile române nu îndrăznesc să estimeze câte sute de tone de gunoi ajung zilnic cu camioane, șlepuri, vapoare, care sunt apoi aruncate în locuri neautorizate. Corupția gunoiului a implicat în rețea politicieni, instituții și nici măcar nu există contramăsuri reale, arată o publicație maghiară.

Publicația maghiară 24.hu notează că Ministerul Mediului este împânzit de corupție, dând exemplul directorul Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din Ministerul Mediului din cadrul instituției, Florin Alecu, la domiciliul căruia procurorii au efectuat percheziții, iar acuzația este reciclarea fictivă a 38.000 de tone de deșeuri. 

De asemenea, sursa citată notează că importurile ilegale de gunoi apar zilnic în informațiile poliției județene, iar loturile ajung în țară pe camioane, bărci și șlepuri.

Declarațiile vamale false sunt, de asemenea, regulate. Mai multe containere cu transporturi de gunoi de la un port portughez conțineau deșeuri din plastic, dar în realitate au existat încercări de a face contrabandă cu substanțe toxice.

Conform unei analize efectuate de EU Observer unul din principalele cauze al acestui fenomen constă în faptul că cel mai important importator de deşeuri din material plastic, China, a interzis din 2017 importul, astfel încât cantitatea lipsă trebuie completată în altă parte.

China nu preia deșeurile de plastic din 2017, iar cantitatea generată va merge în România, Bulgaria, Moldova, iar criminalitatea organizată face parte din eliminarea deșeurilor

Autorul articolului îl citează pe Octavian Berceanu, CEO al Autorității Române pentru Protecția Mediului, care a raportat un caz neobișnuit:  „În seara de Revelion mă aflam pe stradă în sectorul 6 din Bucureşti, când am zărit un grup care a descărcat pur şi simplu o cantitate de gunoi dintr-un camion exact în locul în care noi urma să plantăm o pădure pentru a separa sectorul de groapa de gunoi existentă. M-am dus acolo, i-am avertizat şi, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Aşa am scăpat cu răni mai mci” – a declarat după eveniment Octavian Berceanu, director general al Gărzii de Mediu (GM).

Berceanu a spus că personalul său este expus în mod regulat la atrocități. Întrebat de jurnaliști dacă există o mafie a gunoiului în România, el a reamintit raportul Interpol de anul trecut potrivit căruia politicienii, șefii de instituții, oficialii vamali și oamenii de afaceri erau interesați de afacerea românească a gunoiului.

Asftel, mafia italiană din Calabria, „Ndrangheta, a construit și o rețea care călătorește în domeniul deșeurilor din Europa de Est și din Balcani. România a devenit, de asemenea, o țară de destinație pentru transporturile de deșeuri, deoarece transportatorii din UE se pot aștepta la controale minime la punctele de frontieră și aruncarea ilegală a deșeurilor poate fi soluționată la un cost mai mic decât în ​​Italia. De exemplu, într-un caz investigat, mii de tone de deșeuri importate ilegal au fost adăugate la depozitele de deșeuri existente în județele Bihor și Cluj”.

Raportul din 24.hu îl citează pe ministrul Mediului, Barna Tánczos, care a recunoscut, de asemenea, că deșeurile organizate sunt sursa importurilor ilegale.

În ciuda faptului că România a primit deja sute de milioane de subvenții UE pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor, sistemul este încă inoperabil, arată aceeași sursă. În țările dezvoltate din Vest, 10 la sută din gunoi sunt de obicei depozitate și 90 la sută sunt reciclate. În România, este opusul, lucru recunoscut și de autoritatea de mediu.

Din punctul de vedere al refolosirii deşeurilor România ocupă penultimul loc în UE, iar majoritatea gunoiului de peste zeci de mii de tone sosesc din celelalte state membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nepoata lui Putin a dezvăluit din greșeală numărul soldaților ruși dispăruți în Ucraina
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Tudor Chirilă, mesaj pentru politicieni: „Voi ați creat monstrul numit extremism, ați vrut să operați...
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia...
Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost...
Călin Georgescu și legionarii. Cine este Eugen Sechila, surprins alături de candidatul independent la alegerile...
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care...
Din ce sunt făcute, de fapt, chifteluțele vegetale din Mega Image. Mulți români le mănâncă...
Mai poate fi eliminat Călin Georgescu din cursa prezidenţială, cu 3 zile înainte de alegeri?...
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe...
Cum poți să verifici dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Probleme mari pentru ucraineni pe frontul de est. Zelenski cere consolidarea poziţiilor
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Călin Georgescu oprește totul. Măsura pe care o va lua dacă devine președintele României: Este...
Cea mai bună temperatură a frigiderului. Alimentele rămân în stare perfectă
Cum arată casa în care Helmut Duckadam a trăit cu Alexandra și fiica lor. Eroul...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Dovezile găurilor negre primordiale s-ar putea ascunde chiar și în obiectele obișnuite de pe Pământ